پوسایدون، خدای اسطوره ای دریا ها و طوفان ها
- Baset Orfani
- Feb 18
- 4 min read

پوسایدون، یکی از برجستهترین خدایان المپنشین در اساطیر یونان باستان، خدای دریاها، طوفانها، زلزلهها و اسبها محسوب میشد و در فرهنگ و باورهای یونانیان جایگاهی اساسی داشت. او یکی از سه فرزند اصلی کرونوس و رئا بود که پس از سرنگونی پدرش، به همراه برادرانش زئوس و هادس جهان را میان خود تقسیم کرد. در این تقسیمبندی، زئوس فرمانروایی آسمان را به دست آورد، هادس جهان زیرزمینی را تصاحب کرد و پوسایدون حکمران مطلق دریاها شد. با وجود آنکه قلمرو او محدود به اقیانوسها و دریاها بود، نفوذ و قدرتش فراتر از مرزهای آبی گسترش مییافت و او را به عنوان یکی از پرنفوذترین و تأثیرگذارترین خدایان یونان معرفی میکرد. یونانیان باستان او را نه تنها خدای دریا، بلکه نیرویی بیرحم و غیرقابل پیشبینی میدانستند که قادر بود با یک حرکت سهشاخه معروفش، زمین را به لرزه درآورد یا دریاها را آرام کند.
افسانههای مربوط به پوسایدون
پوسایدون در بسیاری از داستانهای اساطیری نقش کلیدی ایفا میکند. از جمله داستانهای مشهور مرتبط با او، ماجرای رقابتش با آتنا بر سر شهر آتن است. در این رقابت، پوسایدون با کوبیدن سهشاخهاش بر زمین، چشمهای از آب شور را پدید آورد، اما آتنا با اهدای درخت زیتون، هدیهای سودمندتر به مردم بخشید و در نتیجه، خدایگان حکمت و خرد برنده شد و نام شهر به افتخار او «آتن» نامیده شد. با این حال، پوسایدون از این شکست خشمگین شد و این حس انتقامجویی بعدها در افسانههای مختلف نمود پیدا کرد.
یکی دیگر از جنبههای مهم شخصیت او در اسطورهی اودیسه نمایان میشود. در این داستان، او با قهرمان مشهور یونانی، اودیسئوس، دشمنی شدیدی پیدا کرد. اودیسئوس که پس از جنگ تروا قصد بازگشت به خانه را داشت، با نابینا کردن پولیفموس، پسر سیکلوپِ پوسایدون، خشم این خدا را برانگیخت. پوسایدون برای مجازات اودیسئوس، سفری پر از بلاها و رنجهای بیپایان را بر او تحمیل کرد و تا سالها مانع بازگشت او به زادگاهش، ایتاکا شد.
پوسایدون و زلزلهها
در باورهای یونانیان باستان، پوسایدون نه تنها خدای دریاها، بلکه «زمینلرزان» نیز خوانده میشد. یونانیان اعتقاد داشتند که این خدا با خشم خود زلزلهها را به وجود میآورد. این تصور از آنجا نشأت میگیرد که بسیاری از تمدنهای یونانی در سواحل دریای اژه و مدیترانه بنا شده بودند و بهطور مداوم در معرض زلزلههای شدید قرار داشتند. در برخی روایات، گفته شده که پوسایدون هنگامی که عصبانی میشد، با فرو کردن سهشاخهی قدرتمندش به زمین، باعث لرزش و تخریب شهرها میشد. برخی معابد مخصوص این خدا نیز در نزدیکی مناطقی که زلزلهخیز بودند ساخته شده بودند تا خشم او را فرو نشانند.
پوسایدون و اسبها
یکی از جنبههای جالب شخصیت پوسایدون، ارتباط او با اسبهاست. در برخی افسانهها، او خالق اولین اسب جهان شناخته میشود. گفته شده که پوسایدون این حیوان را به عنوان هدیهای برای انسانها آفرید و به همین دلیل، در بسیاری از شهرهای یونان به او لقب «ارابهران» نیز داده بودند. برخی منابع نیز بیان میکنند که او به دلیل علاقهی شدیدش به اسبها، مسابقات ارابهرانی را ابداع کرده است. در بازیهای المپیک باستان، مسابقات ارابهرانی اغلب با ادای احترام به پوسایدون همراه بود و بسیاری از ارابهرانان برای جلب حمایت او، نذورات خاصی تقدیمش میکردند.
روابط پوسایدون و دیگر خدایان
پوسایدون شخصیتی پیچیده و پر از تناقضات داشت. از یک سو، او یکی از سه فرمانروای اصلی جهان بود و در بسیاری از موارد، به برادرش زئوس در تثبیت نظم کیهانی کمک میکرد. اما از سوی دیگر، گاه به مقابله با زئوس میپرداخت و حتی در برخی اسطورهها، توطئهای برای برکناری او ترتیب داد که البته ناکام ماند. در این توطئه، پوسایدون به همراه هرا و آتنا، زئوس را در زنجیرهای جادویی گرفتار کردند، اما تتیس و بریارئوس او را نجات دادند و کودتا شکست خورد. این ماجرا نشاندهندهی تمایل پوسایدون به قدرتطلبی و نفوذ در امور خدایان دیگر است.
روابط عاشقانه و فرزندان پوسایدون
پوسایدون همچون بسیاری از خدایان یونانی، روابط عاشقانهی متعددی داشت و فرزندان زیادی از او به دنیا آمدند که برخی از آنها موجوداتی خارقالعاده بودند. یکی از معروفترین فرزندان او، تریتون بود که نیمی انسان و نیمی ماهی بود و اغلب به عنوان پیامآور دریاها شناخته میشد. او همچنین پدر سیکلوپها (غولهای یکچشم) و برخی از قهرمانان یونانی مانند تسئوس بود. در برخی افسانهها، گفته شده که گورگونها نیز از نسل پوسایدون هستند. در اسطورهای دیگر، پوسایدون یکی از مسئولان ایجاد هیولای دریاییای بود که برای مجازات شاهزادهای نافرمان فرستاده شد و توسط قهرمانانی مانند پرسئوس یا هرکول شکست داده شد.
معبدهای پوسایدون و پرستش او
پرستش پوسایدون در یونان باستان بسیار رایج بود و معابد متعددی به افتخار او ساخته شد. یکی از معروفترین معابد او در کیپ سونیون، در جنوب آتن قرار دارد که مشرف به دریای اژه است. این معبد که یکی از زیباترین معابد باقیمانده از دوران باستان محسوب میشود، مکانی مقدس برای دریانوردان بود که هنگام سفرهای دریایی، برای جلب حمایت پوسایدون در آن قربانی تقدیم میکردند.
همچنین یونانیان در شهرهای بندری، جشنوارههای ویژهای به نام «پوزیدونیا» برگزار میکردند که شامل مسابقات قایقرانی، قربانی کردن گاوها و نذرهای خاصی برای جلب رضایت این خدا بود. ماه دسامبر نیز به عنوان ماه مقدس پوسایدون در برخی از شهرهای یونانی شناخته میشد و در این زمان، مراسم و جشنهای بزرگی برگزار میگردید.
پوسایدون در فرهنگ مدرن
تأثیر پوسایدون در فرهنگ امروزی همچنان مشهود است. او در ادبیات، هنر، فیلمها و حتی بازیهای ویدیویی الهامبخش شخصیتهای بسیاری شده است. در مجموعه کتابهای «پرسی جکسون» نوشتهی ریک ریوردان، پوسایدون یکی از خدایان کلیدی است و پسر نیمهخداییاش، پرسی، ماجراهای زیادی را تجربه میکند. همچنین در بسیاری از فیلمها و آثار سینمایی مرتبط با اساطیر یونان، پوسایدون حضوری پررنگ دارد و همچنان یکی از شناختهشدهترین خدایان اساطیری محسوب میشود.
در مجموع، پوسایدون یکی از قدرتمندترین و تأثیرگذارترین خدایان اساطیر یونانی است که دریاها، زلزلهها و اسبها را تحت سلطهی خود داشت. او با شخصیت دوگانهی خود، هم نمادی از نیروی ویرانگر طبیعت و هم پدری برای دریاها و موجودات آن بود و نفوذش تا به امروز در داستانها و باورهای مختلف باقی مانده است.
بنگاه انتشاراتی فراز
فراز، آیینهدار فرهنگ و هنر
برای ارسال مقالات و آثار علمی خود با هدف انتشار در نشریات فراز، خواهشمندیم با آدرسهای زیر تماس بگیرید.
با ما به تماس شوید:
امیدواریم که از خواندن این مطلب لذت و بهره کافی را برده باشید. خوشحال میشویم نظرات و پشنهادات خود را در مورد مطلب فوق در بخش دیدگاهها با ما بهاشتراک بگذارید.
Comments